Vaarimpressie

De Waterkampioen heeft een groepstest “dagzeilers met een klassiek tintje” gehouden, waarbij de volgende open zeilboten zijn getest:

  • Rustler 24 
  • Deense junior
  • G 2
  • Focus 800
  • Saffier 650
  • Tofinou

Jan Briek in de Waterkampioen nr. 24/25 2007 over de open zeilboot Rustler 24: “Een boot die klopt”. “We varen de Rustler 24 vanuit Sneek. Met een stevige vier en in vlagen af en toe wat meer. We twijfelen over het eerste rif, bereiden het voor (een conventioneel bindrif), maar steken het nog niet. En dat hoeft ook niet, blijkt later. Vooral niet omdat je het grootzeil uitstekend kunt trimmen voor deze omstandigheden: onderlijk aan, flink wat achterstag spanning (jammer dat de klem niet helemaal lekker functioneert), veel valspanning en de cunningham doorzetten. 

De Rustler 24 blijkt direct een boot die klopt: als je weet wát je moet doen, reageert de boot ook zoals het hoort. Met een mooi vlak getrimd grootzeil stuiven we halve wind de Houkesloot door en gaan we het Sneekermeer op. Dan blijkt dat we ook aan de wind prima met het volle tuig kunnen varen. De Rustler 24 legt zich weliswaar vlot op één oor, maar blijft dan keurig liggen. Met grootzeil en fok goed vlak en dicht lukt het om zonder veel problemen net binnen de veertig graden aan de wind te sturen. Dat is prima voor een langkiel S-spant. Je zou zelfs nog wat hoger kunnen, want het korte railtje voor de lei-ogen van de fok kan nog wat naar binnen. Sturen moet je eigenlijk niet te veel doen. Zo’n roer achter de kiel is toch al niet zo effectief, dus het loont veel meer om de zaak goed te trimmen, balans te zoeken en de boot verder het werk te laten doen. Wel is het prettig om met de grootschoot te spelen om zo het optimale eruit te halen.” (…) 

De Rustler24 vaart als een zonnetje, aldus Jan Briek. “Minder dan veertig graden aan de wind, constant 5, 1, 5, 2 knopen op de gps. Niet verkeerd, temeer daar we met deze zware boot in maar 1,40 meter water varen. Een fantastische hekgolf die af en toe het achterdekje belaagt, is daarvan het bewijs. En zeker als je bedenkt dat onder deze boot nog een kleine vaste schroef hangt. De zit in het gangboord is boven verwachting comfortabel. De kuiprand ter plaatse is laag en irriteert niet. Bovendien: met minder wind kun je natuurlijk gewoon lekker binnen blijven zitten. Geven we de boot wat ruimte, dan versnelt hij nog een knoopje en klokken we met 6, 3 knopen ons ‘dagmaximum’. 

Terug naar z’n ligplaats in de Houkesloot bewijst de motor z’n diensten bij het inparkeren in de box. Nódig is het niet, maar het onderstreept het toerkarakter van deze boot.” (…) “

“Bovendien: wie vindt een open zeilboot als deze nou niet mooi?” Doe je als Rustler-zeiler je medewatersporters ook nog eens een plezier.”

Klik hier voor de PDF met de complete Waterkampioen test. Rustler 24 zeiljacht
Rustler 24 zeiljacht
Rustler 24 zeiljacht
Rustler 24 zeiljacht
Rustler 24 zeiljacht
Rustler 24 zeiljacht
Rustler 24 zeiljacht
Rustler 24 zeiljacht
Rustler 24 zeiljacht
Rustler 24 zeiljacht
Rustler 24 zeiljacht
Rustler 24 zeiljacht
Pagina: 1   2   3
over rustler zeiljacht technische details rustler vaarimpressie rustler verkoop & dealer rustler
Open zeilboot, Day sailer Zeilboot, Rustler24, Dagzeiler, Klassieke Zeilboot